Våra entreprenörer
Att sälja sitt bolag är ett stort beslut. Här berättar några vd:ar om hur det är att vara en del av oss. Vi tror på långsiktighet och vill gärna att både ledning och grundare stannar kvar. Verksamheten behåller sin identitet och drivs vidare med samma engagemang – men med tillgång till stöd, resurser och ett nätverk som möjliggör fortsatt tillväxt på egna villkor.

VD Bollnäs Verkstad Production
Robert Nylander
”För oss var det avgörande att hitta en långsiktig ägare som ville bygga vidare – inte bara köpa och sälja.”
När Roberts far, som då var VD, började fundera på att dra ned på arbetstakten, blev det starten på en förändringsresa för familjeföretaget. Med önskan om att säkra bolagets framtid och skapa en trygg pension, valde man att sälja företaget till Inducore. Robert, som då var platschef, valde att stanna kvar – idag driver han två av bolagen inom koncernen.
Valet föll på Inducore efter noggrann eftertanke. ”Vi visste att Inducore bestod av sunda värderingar och ägare med industribakgrund. Vi visste också att de hade en långsiktig syn på ägande. Det var viktigt att bolaget skulle leva vidare och passa in i ett större sammanhang där det kunde växa.”
Processen beskriver Robert som snabb och okomplicerad. Sedan dess har mycket hänt – både för bolaget och för honom personligen. ”Omsättningen har tredubblats, vi har fått en stabilare vardag och kan hantera investeringar och tillfälliga utmaningar med stöd från koncernen. Det är en enorm trygghet.”
Samtidigt lyfter Robert det entreprenöriella klimatet inom Inducore som avgörande: ”Det är bolagen själva som styr riktningen. Det är inte koncernen som pekar med hela handen – man får fortsätta utveckla sitt bolag som om det vore ens eget.”
Hans råd till andra som överväger att sälja är tydligt:
”Släpp sargen och lita på koncernen – du behöver inte vara orolig.”


VD GEHAB
Peter Sundell
”Vi har byggt upp ett starkt team och en familjär kultur – Inducore förstod det och har låtit oss fortsätta i samma anda.”
När en av delägarna i det familjeägda Gehab ville gå i pension, stod valet mellan att lösa ut ägaren – eller sälja hela bolaget. Peter och Monica Sundell, som fortfarande är aktiva i verksamheten, valde det senare. De ville se bolaget leva vidare, men på ett sätt som respekterade dess kultur och värderingar.
Inducore kände de till väl sedan tidigare möten och mässor. ”Vi visste att Inducore arbetade långsiktigt och att de lät bolagen fortsätta drivas i sin egen anda. Det kändes tryggt, och vi hade också stort förtroende för koncernens ägare.”
Efter försäljningsbeslutet användes en företagsmäklare, och trots flera intressenter kändes Inducore som den naturliga matchen – både strategiskt och kulturellt.
Att bli en del av en större koncern innebar förändringar, särskilt kring rapportering, men det har också gett nya möjligheter. ”Det tog lite tid att hitta varandra i styrelsearbetet, men jag har från start uppskattat dialogen med koncernledningen och nätverket av andra VD:ar. Vi hjälper varandra, och jag har själv gått in som interim VD i ett annat bolag inom Inducore.”
Monica, som var en av delägarna, arbetar idag främst på koncernnivå som hållbarhetskoordinator – ett samarbetsområde som blivit allt viktigare både för bolaget och Inducore.
Peters råd till andra företagare i samma situation:
” För oss handlade försäljningen inte bara om siffror. Om det är lika viktigt för dig att hitta en köpare som låter dig driva vidare bolaget med samma personalpolitik och kultur – då är Inducore helt rätt.”
VD Björkö Mekaniska
Tony Nilsson
”Det är lite längre beslutsvägar än innan, men ofta räcker det med ett samtal – så har vi ett beslut. Det är en trygghet i vardagen.”
När det blev dags för generationsskifte i det familjeägda bolaget, valde familjen att sälja. Inte för att lämna helt, utan för att säkra bolagets framtid långsiktigt. Tony och Kent, nästa generation i familjen, är fortfarande kvar i verksamheten.
”Vi började tänka på det här redan 20–25 år innan försäljningen. För oss var det viktigt att lämna över till någon som delade våra värderingar och vår syn på entreprenörskap.”
”Valet av Inducore handlade om långsiktighet, hållbarhet, och om att få fortsätta driva bolaget i samma anda. Inducore var en mycket bra match med det vi står för.”
Själva processen beskriver Tony som professionell och respektfull.
”Det var en rak och transparent dialog från början. Allt sköttes diskret och utan att skapa oro internt – det kändes tryggt hela vägen.”
Att vara en del av Inducore ser Tony som en tydlig fördel:
”Det är en stabil och långsiktig ägare som står kvar även när det blåser. Det är lite mer rapportering, men vi driver bolaget som tidigare – med fler bollplank och värdefullt stöd inom HR och ekonomistyrning, men utan pekpinnar.”
Samarbetet med övriga bolag i koncernen lyfter han också fram:
”Det finns tydliga synergier, särskilt på marknadssidan där vi fått ett bredare erbjudande. Beslutsvägarna är längre, men det räcker ofta med ett samtal till koncernchefen för att komma vidare.”
Tonys råd till andra företagare:
”Om du vill sälja till en köpare som är omtänksam och pålitlig – då ska du välja Inducore.”


VD Arenco
Anders Liljegren
Anders Liljegren, VD Arenco
”Man får stor frihet – det passar den som är entreprenör i grunden.”
Arenco blev en del av Inducore 2006 när Swedish Match valde att sälja för att renodla sin verksamhet. Inducores huvudägare Per Vannersjö var inledningsvis själv engagerad som VD för Kalmarverksamheten, medan Anders var operations manager för Sverige verksamheten. Anders hade tidigare en period varit platschef i Shanghai och blev snart erbjuden VD rollen för Arenco i Shanghai 2006.
När Anders valde att flyttade hem till Sverige 2017 var tanken att trappa ner. Men engagemanget var för stort och uppdraget för roligt. I dag är han VD för både Kalmar och Shanghai och beskriver samarbetet med Inducore som tillitsbaserat.
”Inducore har gett oss stor frihet att fortsätta utveckla bolaget utan pekpinnar.”
”Det bygger på eget driv. Man får mandat att fatta beslut lokalt, och det finns en respekt för att varje bolag har sin egen kultur. För den som gillar ansvar är det ett stimulerande sammanhang.”
Stödet från koncernen ser han som både strukturellt och praktiskt värdefullt.
”Vi har fått hjälp när vi behövt det – och kunnat genomföra investeringar som hade varit svåra att finansiera som ett fristående mindre bolag.”
Men det handlar också om vardagen – som att ha en gemensam kompetensbank att tillgå. Även utan uppenbara synergier från start har Arenco kunnat samarbeta med andra bolag i koncernen.
”Vid behov har vi täckt upp för varandra med exempelvis lön och fakturahantering, och vid tillfälliga toppar har vi hyrt ut personal sinsemellan.”
”Jag är kvar mycket tack vare att vi fick en ägare som tänker långsiktigt och som värdesätter lokalt ledarskap.”